24 Nisan 2011 Pazar

AKYOMA (AKÇALI) KÖYÜ GİRESUN....

 
  Doğu Karadeniz Bölgesinde yeralan Giresun iline bağlı AKÇALI köyu merkezden 27 km uzakta denizden 600 m yukseklıkte çaldağın karşısında aksu vadisinin batı arka yuzunde yer almaktadır  yerleşimi Giresun koylerine nadiren düz arazi üzerinde ve toplu haldedir.
     Tarım arazilerinin buyuk bır kısmını fındık bahçeleri oluşturmakta giresunun birinci kalitee fındığı yetiştirilmektedir.
     Cumhuriyetın kurulduğu tarihlerde ve 1930 lu yılllarda  ülkemizin bir eğitim sorunu olduğu , okuma yazma oranının çok düşük olduğu kesindir.bu yıllarda eğitim seferberliğine bağlı olarak 1935 te akçalı koyune resmi ilkokul binası yapılmış ve koy okul binasına kavuşmuştur.yoksul
  Turkiye halkının bir parçası olan Akyoma halkı son derece kıt imkanlara rağmen okul binasının inşaatında olağanüstü bir çaba ve fedakarlık göstererek hala ayakta olan o muhteşem eseri ortaya çıkarmışlardır.
       Akyoma koyunun birbaşka tarihi güzelliklerinden birisi yapımının kimseler tarafından bilinmediği Osmanlı zamanında Medrese ve yakın zamandada koy camisi olarak kullanılan tamamı kesme taştan yapma çok eski bir mimari güzelliği vardır.
       Akyoma köyu Giresun koylerine nadiren yerli turist çeken kylerimizdendir. özellikle yaz aylarında gerek köy içersindeki tarihi yapıların gelen turistlere
 köy turları ile gezdirilmesi Kök Evi denilen turistlik tesislerde ağırlanması köy ekonomisinede farklı katkılarda bulunmaktadır.
     Giresunumuzun nadir köylerinden biri olan Akyoma koyunü butun karadenizlilerin özelliklede giresun halkının mutlaka gezip görmesini , dere kenarında o muhteşem su sesi eşliğinde kök evi manzarasında geçirmesini mutlaka tavsiye ederim:):):)